Flexitarianizm to dieta ciesząca się coraz większą popularnością. Jej liczne walory dostrzegają przede wszystkim osoby, które lubią spożywać zdrowe i lekkie posiłki na bazie warzyw. Główną zasadą tego sposobu żywienia jest zminimalizowanie ilości spożywanego mięsa. Dlaczego więc warto zostać flexitarianinem?
1. Spożywanie dużych ilości mięsa sprzyja cukrzycy
Naukowcy już dawno udowodnili, że dieta obfitująca w duże ilości mięsnych produktów przyczynia się do wzmożonych zachorowań na cukrzycę. Dlaczego tak się dzieje? Zbyt wiele mięsa w jadłospisie (szczególnie tego przetworzonego, pełnego konserwantów) zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu i może doprowadzić do kwasicy, a w efekcie – cukrzycy.
2. Białko roślinne jest pełne witamin i minerałów
Nie od dziś wiadomo, że nie tylko mięso zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu białko. Doskonałym źródłem tego składnika są także produkty pochodzenia roślinnego (bogate w dobrze przyswajalny błonnik), dlatego będąc na diecie flexitariańskiej, warto spożywać je każdego dnia. Które z nich wyróżniają się największą zawartością białka?
- Soczewica – szczególnie czerwona i zielona. W 100 g tego produktu znajduje się ok. 25 g białka.
- Fasola – w 100 g każdej odmiany (czerwonej, białej, czarnej) można znaleźć ok. 23 g białka.
- Spirulina – jest zaliczana do super foods – w 100 g mieści się aż 60 g białka, ale jej niewątpliwą zaletą jest także duża zawartość żelaza.
Bogate w białko są także zdrowe przekąski takie jak hummus naturalny, serek wiejski, migdały, pestki słonecznika i pistacje.
3. Warzywa to źródło przeciwutleniaczy
Dieta flexitariańska nie bez powodu opiera się w dużej mierze na sporych ilościach warzyw. Są one bowiem źródłem przeciwutleniaczy, czyli antyoksydantów, na których niski poziom może wpływać m.in. stres czy przewlekłe choroby. Ten składnik odgrywa ważną rolę w codziennej diecie, dlatego nie można doprowadzić do jego niedoborów. Antyoksydanty są odpowiedzialne m.in. za redukowanie ryzyka zachorowań na nowotwory, choroby serca, zapaleń jamy ustnej czy zaburzeń cyklu menstruacyjnego.
4. Brak rygoru żywieniowego
Wiele osób nie wyobraża sobie całkowicie bezmięsnej diety, a flexitarianizm nie wiąże się z tak restrykcyjnymi rygorami żywieniowymi. Jego podstawową zasadą jest elastyczność, dzięki której spożywanie posiłków mięsnych jest dopuszczalne. Ważne jednak, aby zminimalizować ich liczbę w menu oraz wybierać nieprzetworzone mięso pochodzące z zaufanych źródeł (najlepiej chudy drób).
5. Pozytywny wpływ na środowisko naturalne
Przejście na dietę, której głównym składnikiem nie jest mięso, niesie za sobą wiele korzyści – nie tylko tych zdrowotnych, ale również środowiskowych. Ograniczenie tego składnika oraz kupowanie go tylko w sprawdzonych źródłach przyczynia się do poprawy życia zwierząt rzeźnych oraz minimalizuje ilość surowców potrzebnych do ich utrzymania, takich jak chociażby woda.
6. Mniejsza kaloryczność potraw
Podstawowymi składnikami diety flexitariańskiej są warzywa, produkty pełnoziarniste, owoce, aromatyczne przyprawy i nabiał. Dzięki temu, że składniki te można spożywać w dużej mierze na surowo lub poddawać je zdrowej obróbce termicznej (pieczenie, gotowanie na parze, grillowanie bez dodatku tłuszczu) ich kaloryczność jest zdecydowanie niższa niż w przypadku smażonego na głębokim tłuszczu mięsa. Takie rozwiązanie pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, dzięki czemu ryzyko otyłości jest zredukowane do minimum.