Makroskładniki i odpowiednia ich ilość w diecie, są niezbędnym wymaganiem, jeśli w ogóle chcemy mówić na temat zdrowego odżywiania i zbilansowanej diety. Naturalnie każdy z nas powinien dostarczać odpowiednią ilość tłuszczu, węglowodanów i białka, dzięki czemu nasz organizm będzie przyjmował odpowiednią ilość kalorii. Białko jest głównym elementem budulcowym dla naszych mięśni i wpływa na regenerację naszego organizmu, więc w przypadku sportowców, śmiało można powiedzieć, że bez białka, nie będą w stanie osiągnąć oni zadowalających rezultatów. Zawodnicy w zależności od dyscypliny sportowej, powinni utrzymywać poziom białka na poziomie 1, 5-2 gramy na 1 kilogram masy ciała. Powyżej tej granicy, stosują zazwyczaj osoby trenujące sporty sylwetkowe, jak chociażby kulturystyka. Jeśli jestesmy osobami które nie uprawiają żadnego sportu, również powinniśmy zwracać uwagę na ilość dostarczanego białka w diecie, ponieważ dostarcza ona ogromną ilość mikroskładników. W tym wypadku wystarczy jednak granica 1-1, 3 grama na 1 kilogram masy ciała.
Białko w diecie – Jaki utrzymywać poziom?
[Głosów:0 Średnia:0/5]