Kapuśniak w godzinę

Kapuśniak, tradycyjna polska zupa. Z pewnością z choć raz gościła na stole każdego z nas. Właśnie tu dowiesz się jak zrobić kapuśniak.

Zacznijmy od przygotowania wywaru mięsnego. Użyjmy do tego tłustej ćwiartki, czy skrzydełek. Możemy się pokusić także o użycie wieprzowiny np. żeberek czy kości wędzonych. Z pewnością dodadzą kapuśniakowi unikatowego smaku. Do garnka zimnej wody dodajemy wybrane mięso i gotujemy do momentu zmiękczenia mięsa czyli około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy mięso i dodajemy pozostałe składniki takie jak ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz. Dodajemy również warzywa, bez których z pewnością nie uda nam się kapuśniak. Zaczynamy od dodania pokrojonej drobno i wypłukanej kapusty kiszonej. Teraz czas na marchewkę pietruszkę, seler, por i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. gotujemy do miękkości ziemniaków i marchewki. Kiedy już owe warzywa zmiękną pytanie jak zrobić kapuśniak można uznać za zakończone sukcesem.

Teraz już tylko prace wykończeniowe naszego kapuśniaka. Najpierw sprawdźmy czy odpowiada nam smak zupy. Jeżeli nie potrzebujemy zmian w doborze przypraw przystąpmy do zwieńczania smaku naszego kapuśniaka. Możemy się pokusić o dodanie wędzonego boczku. Na pewno nada kapuśniakowi szlachetnego smaku. Wystarczy pokroić go w drobną kostkę i podsmażyć do momentu wytopienia się tłuszczu. Następnie dodajemy taki boczek do zupy i gotowe! Możemy cieszyć się wspaniałą, polską zupą.

Zima to idealny czas na przygotowywanie zup jako główne danie obiadowe. Rodzajów zup można wymieniać nieskończenie wiele. Kapuśniak zalicza się do jednego ze smaczniejszych dań polskiej kuchni. Powyżej przepis jak go wykonać.Proporcje dodajemy na oko, bowiem nie ma większej filozofii w tym jak zrobić kapuśniak. Jest to taka zupa, do której możemy dodać dowolną ilość warzyw a i tak wyjdzie smakowicie. Kochani, nie ma na co czekać. Sezon na zupy rozpoczęty. Do zakupowej listy dopisz powyższe składniki i do dzieła! Kapuśniak już dziś może stać się Twoim daniem głównym.

www.workshopofnature.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ