Pokarm bocianów

Bociany, nie bez powodu kojarzą się z Polską. Klimat, który tu panuje, jest dla nich sprzyjający. To bardzo duży ptak, charakteryzuje się białym upierzeniem, czarnymi piórami na końcach skrzydeł oraz czerwonym dziobem i nogami. Co jedzą bociany?

Jak wiadomo bociany wylatują do ciepłych krajów w okresie zimowym, ale gdy nastaje prawdziwa wiosna – wracają. Swoje gniazda formują z gałęzi i piór na dużych wysokościach, często pośród konarów drzew lub na słupach elektrycznych – to bardzo częste zjawisko w każdej polskiej wsi. Bociany żywią się owadami oraz pokarmem zwierzęcym. W ich menu królują koniki polne, gryzonie, ślimaki, jaszczurki, małe ryby, żaby oraz węże. Zdarza się, że te duże ptaki jedzą również pisklęta, młode zające, krety oraz łasice. Na łąkach oraz polach uprawnych, mają całą gamę pożywienia i dzięki swojemu długiemu dziobowi, są w stanie szybko upolować zdobycz. To bardzo piękne zwierzęta, nie bez powodu kojarzą się z dobrobytem i uprawami. Bociany odlatują do Afryki, już podczas kończących się wakacji, podróż zajmuje im zwykle ponad trzy miesiące – są bardzo wytrzymałe. Powrót do Polski, jest zdecydowanie krótszy i trwa około dwóch miesięcy. Bocian biały, jest bardzo podobny do innych gatunków ptaków: dławigada afrykańskiego, pelikana różowego oraz ścierwnika. Te ptaki łatwo pomylić podczas ich lotu, mają podobną wielkość i większą powierzchnię ciała w kolorze białym. Bocianim przysmakiem są karpie, krety europejskie oraz nornice – jedzą je najczęściej, również ze względu na łatwość występowania.

colorowo.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułRozwój państwa
Następny artykułOlej w silniku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ