Wraz z postępującymi zmianami na rynku usług, rozwojem firm szkoleniowych, powiększającą się ilością imprez targowych, konferencji, poszerzeniem ram życia publicznego rośnie nieustannie popyt na usługi cateringowe.

Jednak konkurencja na tym rynku jest tak duża, że firmy wyrywają sobie zlecenia i szukają oszczędności na każdym etapie realizacji usługi. 

Jeszcze do niedawna większość rodzinnych uroczystości odbywała się w domach. Panie domu we własnej kuchni przygotowywały uczty weselne na tyle osób ile mieściło się w domu. Zapracowane, umęczone od świtu gotowały i zmywały. Dzisiaj wydaje się to zupełnie nieprawdopodobne. O wiele mniej liczne niż wesela uroczystości rodzinne przenosi się poza mieszkania do restauracji, sal weselnych, powierzchni publicznych. Panie domu już nie chcą stać dwie doby przy kuchni, nawet wtedy gdy uroczystość pozostaje domowa. 

Wszystkie te zmiany obyczajów gastronomicznych spowodowała dostępność cateringu. Albo inaczej, popyt i podaż nawzajem się dopingowały i równomiernie rozwijały. Catering to często najważniejsza część imprezy okolicznościowej. W większym lub mniejszym wymiarze decyduje o powodzeniu imprezy. 

Większość restauracji w naszym kraju prowadzi dodatkowo usługi cateringowe. I to na nich dobrze zarabia. Catering na imprezy zewnętrzne wymaga specjalnych akcesoriów i w większości wypadków ich zakup jest najbardziej opłacalny właśnie dla restauracji. To one wyposażają się w ogromne naczynia grzewcze, dodatkową zastawę, a nawet w parasole, parawany, stojące zewnętrzne lampy. Wszystko po to by catering okolicznościowy był możliwie jak najbardziej niezależny i sam się finansował. A nawet wtedy, gdy firma cateringowa wydaje się być niezależna, zawsze powiązana jest z jakąś restauracją.

Catering na imprezy rządzi się swoimi prawami. Od jego kosztów zależy wszystko: jedzenie i oprawa cateringowa. Im bardziej tnie się koszty cateringu, tym bardziej przaśną usługę się otrzymuje. Dlatego każda firma zlecająca catering okolicznościowymusi mieć świadomość celu, jaki chce osiągnąć. I dopiero po jego zwerbalizowaniu można rozpocząć szacunek kosztów. Inaczej kalkuluje się catering, gdy jego celem jest dobra zabawa i pobyt na świeżym powietrzu, inaczej gdy catering staje się oprawą dla oficjalnej uroczystości. 

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ