Hiszpania jest krajem, który niewątpliwie warto odwiedzić i podobna wyprawa jest marzeniem wielu osób w Polsce. Słynie z pięknej pogody, cudownych plaż, pysznego jedzenia i przyjaźnie nastawionych do życia ludzi. Słynne są także hiszpańskie wina – w tym absolutnie wyjątkowe wino Torre oria gran reserva. Warto dowiedzieć się więcej o jego smaku, aromacie oraz najlepszej metodzie serwowania!
Kilka informacji o hiszpańskich winach
Hiszpania znana jest ze swoich pysznych win – i trudno się dziwić, skoro jest to drugi najstarszy winiarski kraj basenu Morza Śródziemnego. Hiszpańskie wina są bardzo cenione także i w naszym kraju, będąc jednymi z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych. W kraju tym istnieje wiele regionów winiarskich i starodawnych przepisów przygotowywania trunków, przy czym w swoim smaku większość jest nowoczesna, a odmian tyle, że można je dopasować do każdej okazji. To wysokiej jakości wina, do których należy również szlachetne Torre oria gran reserva.
Torre oria gran reserva – smak i aromat
Wino, o którym mowa w artykule, pochodzi z regionu winiarskiego Utiel-Requena, z okolic hiszpańskiej Walencji. To wspaniały region, który znany jest między innymi z produkcji pysznych trunków. Samo wino Torre oria gran reserva wykonane zaś zostało z połączenia szczepów Tempranillo i Cabernet Sauvignon. Wyróżnia się wspaniałym smakiem – dość wytwornym, by wykorzystywać wino nawet w czasie naprawdę ważnych okazji. Jego smak i aromat z pewnością każdemu przypadną do gustu. To wytrawne, czerwone wino o klasycznym, intensywnie rubinowym kolorze. Odznacza się wyrazistym, owocowym aromatem i smakiem, spod którego można wyczuć przebijające nuty octu balsamicznego, drewna i przypraw. Wszystko to sprawia, że Torre oria gran reserva jest winem szeroko znanym i cenionym.
Torre oria gran reserva – sposób serwowania
Każda odmiana wina posiada jakieś charakterystyczne cechy i sposoby idealnego podawania, które pozwalają ów cechy najlepiej podkreślić. Podobnie jest oczywiście z winem Torre oria gran reserva. Najlepiej podawać wino do czerwonych mies, z którymi wybornie komponuje się smakowo. Nie oznacza to jednak, że wino nadaje się tylko do nich – sprawdzi się i przy innych okazjach, w zestawieniu z innymi daniami. Najlepiej jednak smakuje właśnie z czerwonym mięsem, ponieważ podkreślają wzajemnie swoje smaki. Torre oria gran reserva powinno być podawane po uprzednim schłodzeniu, które wydobywa z niego wszystkie aromaty i kompozycje smakowe. Idealnie gdy wino chłodzi się przed podaniem przez około pół godziny.
https://faktoriawin.pl/kolekcja-win/torre-oria-gran-reserva-red-dry/