Brownie to kultowe amerykańskie ciasto, które na dobre zagościło na polskich stołach. Sekret znakomitego smaku tkwi w wysokiej jakości gorzkiej czekoladzie oraz zwartej, ciężkiej konsystencji wypieku. To ciasto nie może się nie udać! Świetnie smakuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Oto przepis na idealne brownie.
Składniki na brownie
- 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 200 g masła,
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki.
Do brownie można opcjonalnie dodać pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pół szklanki posiekanych orzechów włoskich.
Przepis na brownie
Jak zrobić brownie? To proste! Nawet mało wprawiony kucharz poradzi sobie z tym zadaniem. W pierwszej kolejności należy roztopić masło w małym rondelku i dodać gorzką czekoladę połamaną na kosteczkę. Składniki trzeba rozpuszczać powoli na małym ogniu. W oddzielnej misce mieszamy dokładnie jajka z cukrem i dodajemy roztopioną gorzką czekoladę z masłem. Mieszamy masę do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy mąkę, sól i opcjonalnie ekstrakt waniliowy oraz drobno posiekane orzechy. Całość miksujemy lub mieszamy na gładką masę i wlewamy do przygotowanej blaszki. Brownie pieczemy w temperaturze 160 stopni C ok. 20-30 minut w zależności od wielkości formy.
Warto pamiętać, że czas pieczenia brownie zależy od wielkości blaszki. W większej formie 20×30 cm czas pieczenia wynosi ok. 20 minut, natomiast w formie 17×24 cm lub w tortownicy o średnicy 26 cm – nieco dłużej, ok. 30 minut.
Z czym podawać ciasto?
Brownie czasami nazywane jest zakalcem ze względu na swoją konsystencję. Ciasto jest mokre, ciężkie i praktycznie niewyrośnięte. Powinno być kruche na zewnątrz, z nieco płynnym czekoladowym środkiem. Jeszcze ciepłe znakomicie smakuje z gałką lodów waniliowych, a na zimno – z bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Kto raz spróbował brownie, z pewnością będzie wracał do tego przepisu!