Skorupki jaj praktycznie zawsze lądują w koszu na śmieci. Wyrzucając je nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo cenny składnik marnujemy. Okazuje się, że skorupki jaj mogą mieć swoje drugie życie. Możemy wykorzystać je na wiele sposobów. Te pozornie nic nie znaczące składniki mogą pomóc nam w wielu sytuacjach, także tych związanych z chorobami. Jak wykorzystać skorupki od jajek?
Odruchem przeciętnego człowieka jest wyrzucenie skorupek od razu do kosza. W kuchni wydają się być bezużyteczne. Jest to jednak duży błąd, ponieważ skorupki jajek zawierają w sobie węglan wapnia, który ważny do utrzymania zdrowia kości. Naukowcy postanowili użyć drobno pokruszonych skorupek do wytworzenia substancji, której zadaniem będzie pomoc w zregenerowaniu kości po złamaniach.
Przeczytaj też: http://www.cyber-fly.pl/czym-sa-media-spolecznosciowe/
Skorupki jaj – właściwości
Wapń, który znajdujemy w skorupkach jaj, jest o wiele lepiej przyswajany przez nasz organizm niż syntetyczny węglan wapnia. Skorupki jajek dzięki niemu stymulują pracę komórek odpowiedzialnych za budowę kości. Skorupki na swoim koncie mają również cenne biopierwiastki takie jak: stront, który dobrze wpływa na metabolizm kości.
Jak zrobić proszek ze skorupek jajek?
Ten magiczny proszek możemy wykonać samodzielnie we własnym domu. Na początku skorupki jaj wyparzamy we wrzątku i pozostawiamy je w nim przez kilka sekund (nie wolno ich zagotować!). Następnie dobrze je myjemy i wycieramy do sucha. Wyparzone i wysuszone skorupki mielimy na drobny proszek np. w młynku do kawy lub do cukru pudru. Zmielone skorupki przechowujmy w lodówce. Gotowy proszek można dodawać do różnych dań czy soków. Zalecana dzienna porcja to jeden gram, czyli około pół łyżeczki proszku. Można zastosować taką kurację – spożywając skorupki jaj codziennie przez 30 dni.
Źródło: https://www.paniodbani.pl/