Gotowanie na parze to jedna z najstarszych technik przygotowywania posiłków. Zapomniana przez lata, dziś wraca do łask i cieszy się dużą popularnością. Ten sposób gotowania wybierają osoby, które chcą zadbać o własne zdrowie oraz lubią cieszyć się naturalnym smakiem potraw. Specjaliści nie mają wątpliwości, że gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przygotowywania potraw. Zobacz, jakie zalety ma gotowanie na parze i jak przygotowane w ten sposób dania wpływają na nasz organizm.
Gotowanie na parze to nie wymysł ostatnich lat i trend w zdrowym żywieniu. Już dawno temu odkryli je Chińczycy, którzy przez wiele lat stawiali na właśnie tak przyrządzone dania. Zalety tego sposobu gotowania ponownie odkryliśmy zupełnie niedawno, kiedy to producenci akcesoriów kuchennych zalali rynek sprzętami do gotowania na parze.
Zalety gotowania na parze
Główną zaletą gotowania na parze jest to, że przyrządzone potrawy są zdrowie i smaczne. Produkty, które nie mają kontaktu z wodą, nie tracą cennych dla organizmu witamin i składników mineralnych. Gotowanie na parze to również oręż do walki z nadwagą i cholesterolem. Składniki nie nasiąkają tłuszczem, ponieważ żadnego się nie stosuje podczas gotowania. Należy również wspomnieć o tym, że gotowanie na parze to doskonałe rozwiązanie dla smakoszy. Ugotowane w ten sposób produkty zachowują naturalny smak i zyskują intensywny aromat. Warzywa lub mięsa nie są rozgotowane, wyschnięte czy przypalone. Plusem gotowania na parze jest również to, że jest ono szybsze niż to tradycyjne oraz nie wymaga używania wielu przypraw.
Jak gotować na parze?
Wbrew opiniom wielu osób gotowanie na parze jest łatwe i nie wymaga dużo czasu. Aby zacząć przygotowywać potrawy w ten sposób, nie trzeba też zaopatrzyć się w drogie sprzęty. Na początek wystarczy zwykły garnek oraz metalowa kratka o regulowanej średnicy. Dzięki temu będzie pasować ona do każdego domowego garnka. Wkładkę można zatopić bambusowym koszyczkiem do gotowania na parze. Jedzenie na parze można również przygotować w kuchence mikrofalowej, wykorzystując do tego specjalne woreczki foliowe.
Dla osób, które swój jadłospis opierają na daniach gotowanych na parze, producenci akcesoriów kuchenny przygotowali bardziej rozbudowane opcje. Od kompletów garnków, aż do elektrycznych parowarów. Polecane są szczególnie te ostatnie, dzięki nim można ugotować cały obiad w jednym czasie. Nowoczesne parowary mają też szereg przydatnych funkcji, chociażby np. podtrzymywanie temperatury jedzenia do czasu jego podania. Alternatywą dla parowarów są szybkowary, czyli sprzęty łączące właściwości kuchenki mikrofalowej i gotowania na parze. Dla wymagających kucharzy rynek oferuje natomiast kuchenki i piekarniki do gotowania na parze.
Co można gotować na parze?
Gotowanie na parze umożliwia przygotowanie niemal każdej potrawy. W ten sposób przygotowuje się warzywa, ryż, kasze, chude mięso oraz ryby. Jedynymi produktami, których nie powinno się gotować na parze, są grzyby, które tracą za dużo wody. Przygodę z gotowaniem na parze warto zacząć od prostych potraw np. samych warzyw.