Hiszpania ma bardzo bogatą tradycję w uprawie różnych szczepów winorośli i produkcji wina. Szacuje się, że nawet 50% tych trunków trafiających na rynek UE pochodzi właśnie ze słonecznej Hiszpanii. Liczne winnice, położone w malowniczych zakątkach kraju, przyciągają turystów swoim unikalnym klimatem, a produkowane w nich wina to szeroki wybór gatunków białych, czerwonych i różowych.
Różnorodność hiszpańskich win
Z powodzeniem można znaleźć tutaj wina słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne. Bogactwo smaków sprawia, że wśród hiszpańskich win coś dla siebie znajdą zarówno prawdziwi koneserzy wina, jak i osoby, które chcą po prostu spróbować trunków z tego regionu Europy.
Wielu turystów spędzających urlop w Hiszpanii jest zdziwionych atrakcyjnymi cenami tutejszych win. Za równowartość kilku euro (czasami nawet 2-3 euro) w miejscowych supermarketach i lokalnych sklepikach można kupić butelkę naprawdę przyzwoitego trunku. Oczywiście nie są to gatunki z wyższej półki, które zachwyciłyby degustatorów, ale pozwalają poczuć charakterystyczne smaki i aromaty lokalnych win hiszpańskich.
W tradycyjnych sklepikach można dostać… wino prosto z beczki. Sprzedawane jest ono na litry. Są to niedrogie, ale szlachetne gatunki, które dobrze sprawdzą się np. do obiadu czy kolacji. Wielu turystów sięga po nie z ciekawości i jest zachwyconych jakością win w porównaniu do tych, które można znaleźć na polskich półkach.
Rioja – najbardziej znane wino hiszpańskie
Najbardziej znanym w Europie (i Polsce) gatunkiem hiszpańskiego wina jest Rioja. Z powodzeniem można je dostać w wielu supermarketach. Trunek ten pochodzi z winnic położonych w okolicach hiszpańskiego miasta Logrono. Wino powstaje ze szczepu Tempranillo (w Hiszpanii ten szczep winorośli znany jest także jako Tinto Fino). Winogrono z tego szczepu winorośli stanowi bazę wielu najlepszych win hiszpańskich. Winogrona ze szczepu Tempranillo dobrze dojrzewają w beczkach dębowych, ale ich owocowy smak nadaje się również na lżejsze, młode wina nieleżakowane.
Klasyfikacja hiszpańskiego wina
Hiszpania od długich lat słynie z uprawy różnych szczepów winorośli i produkcji wina. W poszczególnych regionach uprawiane są inne gatunki winorośli, które są dla nich charakterystyczne. 72 hiszpańskie regiony posiadają status EU QWPRS, czyli Quality Wine Produced in Specific Regions.
W kraju stosowany jest system klasyfikacji regionów wina, który jest regulowany przez DO system („Denominacion de Origen”). Warto jednak podkreślić, że wiele gatunków win, dostępnych na lokalnym rynku hiszpańskim, ma nieznane nazwy, które stanowią sporą przeszkodę dla pośredników.
Wina hiszpańskie dzielone są na:
• DO de Pago – trunki pochodzące z winnic z międzynarodową reputacją,
• DOCa/DOQ – regiony posiadające udokumentowaną historię wina,
• DO (Denominacion de Origen) – wina zakwalifikowane jako dobra jakość win,
• VCPRD – winnice, które zaczynają wspinaczkę po drabinie do jakości wina,
• VdIT – wina, które nie posiadają certyfikatu EU QWPSR, jednak mogą używać nazwy regionalnej,
• Vino de Mesa – nie posiadają certyfikatów.
https://www.faktoriawinalacarte.pl/wine-pairing/hiszpanskie-wino-duma-w-kieliszku