pestki granatu

Granat to wyjątkowy owoc – od starożytności uznawany za symbol płodności, jest niezwykle smaczny i przy tym zdrowy. To owoc, który zawiera chroniące przed wieloma chorobami polifenole, usprawnia proces trawienia, a także spowalnia starzenie. Warto zatem się nim zainteresować i spożywać jego pestki świeże lub też suszone. Oto wszystko, co powinniście wiedzieć o pestkach granatu.

Granat – dlaczego warto go jeść?

Czy wiedzieliście, że granat i sok wyciśnięty z niego były przedmiotem ponad 200 badań. Udowodniły one przede wszystkim korzystny wpływ tego owocu na nasz układ sercowo-naczyniowy, skuteczne przeciwdziałanie destrukcyjnemu wpływowi wolnych rodników czy też procesom zapalnym. Sekretem granatu są łatwo przyswajalne polifenole – przeciwutleniacze, których w granacie jest trzy razy więcej niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie. Nie wolno zapominać także o kwasie punikowym, który bardzo rzadko występuje w naturze, a zaliczany jest do kwasów tłuszczowych omega-5.
Co jeszcze zawierają pestki granatu? Przede wszystkim witaminę C, witaminy z grupy B, potas, selen, miedź, cynk, beta- katoten, błonnik, tanine czy kwas cytrynowy. To prawdziwa bomba witamin i minerałów!

granat - właściwości i działanie zdrowotne

Czy pestki granatu są zdrowe?

Jedzeniu granatów przypisuje się wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Oto tylko niektóre z nich:
Łagodzą problemy z trawieniem – dzięki zawartości kwasu cytrynowego i taniny.
Korzystnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy.
Zawierają przeciwutleniacze, które przeciwdziałają procesom starzenia się.
Zmniejszają objawy związane z PMS czy menopauzą – a to dzięki zawartości fitoestrogenów.
Działają kojąco, pomagają regenerować skórę, poprawiają jej koloryt i przyspieszają gojenie się zmian trądzikowych. Widać zatem, że granaty należy po prostu jeść! Na naszym rynku owoce te dostępne są w postaci świeżego owocu lub też suszonych pestek, które są niezwykle popularne w kuchni indyjskiej. Ale o tym później.

Jak wyjąć pestki granatu?

To pytanie zadaje sobie każdy, kto stanął w obliczu tego zadania. Obieranie granatu nie należy do najprostszych, dlatego podpowiadamy, jak to zrobić i nie pobrudzić się sokiem: Granat należy przekroić na pół, obrócić „środkiem” do dołu i wybić z niego pestki do miski, uderzając w niego np. łyżką. Można również odciąć górną część granatu – tak, by widoczne były pestki, następnie naciąć w kilku miejscach, rozerwać owoc i ręcznie wydobyć pestki. Można również wybrać suszone pestki granatu, które są doskonałą przekąską i dodatkiem do wielu potraw – szczególnie indyjskich (Hindusi nazywają je „andara” i powszechnie stosują w swojej kuchni).

Jak jeść suszone pestki granatu?

Suszone pestki granatu mają charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Dzięki temu są niezwykle uniwersalne i sprawdzają się w wielu daniach – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Oto kilka przykładów użycia:
Można je jeść same – jako przekąskę między posiłkami. (podobnie, jak inne owoce suszone, o których pisaliśmy TUTAJ)
Można je zmielić i stosować jako naprawdę orientalną przyprawę w swojej kuchni – dosypując ją do lodów, ciastek, zup, sosów, dań mięsnych czy dodając do np. ciasta na chleb. Wspaniale komponują się z herbatą – zarówno ciepłą, jak i zimną.
Można je dodawać do sałatek owocowych i warzywnych.

[Głosów:1    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ