Przez jednych przeceniana, przez innych niedoceniana. Chwalona za przyspieszenie procesu odchudzania i ganiona za zbyt wysoki poziom kofeiny. Jaka naprawdę jest zielona herbata?
Przeciwutleniacze zawarte w zielonej herbacie chronią organizm ludzki przed zachorowaniem na nowotwory jelita grubego, trzustki, piersi, skóry i płuc. Dodatkowo wzmacniają odporność komórek, chroniąc je przed procesami utleniania. Potwierdza to przeciwnowotworowe właściwości zielonej herbaty.
Picie zielonej herbaty odczuwalnie zmniejsza apetyt, co z pewnością przyczynia się do przyspieszenia procesu odchudzania. Przyspieszenie procesów przemiany materii, utleniania tłuszczów, oraz przyspieszone wydalanie toksyn z organizmu dzięki wzmocnieniu działania pęcherza ma pozytywny wpływ na ubytek tkanki tłuszczowej, oraz redukcję cellulitu.
Serce ma dużo do zawdzięczenia zielonej herbacie. Zmniejszenie wchłaniania cholesterolu do krwi i lepkości płytek hamuje powstawanie zakrzepów krwi. Włączenie zielonej herbaty na stałe do diety może znacznie obniżyć ciśnienie krwi, co w konsekwencji i zapobiega zawałom, udarom i miażdżycy.
Zielona herbata to naturalny kosmetyk przywracający młodość. Chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Kosmetyki produkowane na bazie zielonej herbaty są polecane jako chroniące przed zmarszczkami i przebarwieniami. Antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości zielonej herbaty pozwalają na usunięcie zaskórników.
Zielona herbata to także cenne źródło fluoru. Ma pozytywny wpływ na stan jamy ustnej, dziąseł i zębów. Regularne picie zielonej herbaty pozwala na trwałe usunięcie z ust nieświeżego oddechu.
Również oczy mają co zawdzięczać zielonej herbacie. Przemywanie chłodnym naparem przy zapaleniu powiek oraz spojówek ma kojący i łagodzący wpływ.
Zielona herbata uspokaja czy pobudza? I jedno i drugie! Wszystko zależy od sposobu parzenia. Krótkie parzenie to sposób na przygotowanie orzeźwiającego naparu z zawartością kofeiny, o lekko gorzkawym smaku. Długie parzenie pozwala przygotować ceniony przez koneserów zielonej herbaty napój o właściwościach relaksacyjnych i uspokajających. Długie parzenie pozbawia napar nutki goryczy.
Zielonej herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Optymalna temperatura to 60-90°C. Szczegóły parzenia zależne są od gatunku herbaty. Najczęściej optymalna temperatura oznakowana jest na opakowaniu. Gdyby jej jednak zabrakło warto trzymać się zasady: im bardziej rozdrobnione liście, tym krótszy czas parzenia. Przyrządzając zieloną herbatę warto zwrócić uwagę również na twardość wody. Miękka woda przyspiesza proces parzenia, podczas gdy twarda odwrotnie – wydłuża.