Przepuklina rozworu przełykowego – przyczyny powstawania objawów.
Przepuklina rozworu przełykowego bardzo często dotyka osoby starsze, otyłe, palaczy, a także osoby bardzo podatne na sytuacje stresowe. Przepuklina ta wynika z nieprawidłowej pracy przepony, która oddziela klatkę piersiową od jamy brzusznej.
Przyczynami przepukliny przełykowej jest sytuacja podczas, której żołądek przesuwa sie ku górze brzucha, skąd przedostaje się do klatki piersiowej. Miejsce, w którym przełyk przechodzi przez przeponę to właśnie rozwór przełykowy.
Głównymi przyczynami przepukliny jest osłabienie mięśniowego pierścienia, który znajduje się wokół końcowego odcinka przełyku. Choroba ta może być spowodowana urazami jamy brzusznej, zaparciami, ciążą, otyłością, oraz wszelkimi czynnościami związanymi z napinaniem mięśni brzucha. Przepuklina dotyka częściej osoby powyżej 50 roku życia i palaczy papierosów.
Co prawda lekarz jest w stanie wykryć u pacjenta przepuklinę podczas badania, ale warto również wykonać dodatkowe badania endoskopowe górnego odcinka przewodu pokarmowego. Warto skupić się na końcowym odcinku przełyku i jego ujściu do żołądka. Lekarz może również zlecić wykonanie prześwietlenka RTG, badanie ciśnienia w przełyku, oraz tomografię komputerową.
Wszystkie badania mają na celu złagodzenie objawów i przeciwdziałanie różnego rodzaju powikłaniom, np. przeciwko owrzodzeniom, a nawet raku przełyku. Leki mają na celu zahamowanie kwasu żołądkowego, przyśpieszenie przemieszczanie się pokarmów z żołądka, zapobiegają zaparciom. W tym wszystkim może pomóc zmiana trybu życia.
Niekiedy jednak trzeba zastosować leczenie operacyjne – zabieg wykonywany jest metodą tradycyjną, lub też laparoskopową. Zabieg tą metodą polega na umacnianiu żoładka w jamie brzusznej, co uniemożliwi przemieszczanie się zawartości żołądka do przełyku.
Chorując na przepuklinę rozworu przełykowego należy unikać niektórych produktów spożywczych, takich jak np. alkohol, napoje z kofeiną, jasne pieczywo, oraz dań ciężkostrawnych.
Przepuklina rozworu przełykowego
[Głosów:0 Średnia:0/5]