Wody pokrywają zdecydowanie większą część kuli ziemskiej niż lądy. Wciąż są dla nas zagadką, a najgłębsze rowy oceaniczne ciągle nie zostały zbadane przez człowieka. Morza i oceany dostarczają nam, ludziom, mnóstwo owoców i ryb. Gdyby nie one z pewnością nie przetrwalibyśmy tak długo. Ryby to niesamowite urozmaicenie diety. Są one zdrowe i dostarczają wielu potrzebnych naszemu organizmowi składników. Przyrządzanie ryb słodkowodnych i morskich – zasady tego procederu wcale nie są skomplikowane i po kilku próbach nabierzemy wprawy jak tego czynu dokonywać. Początkujący mogą wesprzeć się poradnikami kulinarnymi bądź wieloma filmami dostępnymi w Internecie.
Nie wszystkie ryby są jednak zdatne do zjedzenia. Wśród tysięcy mieszkańców wód są i takie, które są trujące. Ci, którym doskwiera alergia na nikiel także powinni być ostrożni w jedzeniu bardziej egzotycznych gatunków ryb. Może się bowiem zdarzyć, że zamieszkiwały one skażony zbiornik wodny.
Jednym ze skutków zjedzenia nieświeżych bądź trujących ryb może być w najgorszych przypadkach śmierć. Jednak częściej kończy się tylko na drobnych problemach. Nieświeże ryby mogą spowodować, że pojawi nam się piasek na nerkach – objawy jego występowania poczujemy podczas oddawania moczu. Będziemy się wtedy czuć niekomfortowo, a nawet może nam to sprawiać ból. Nieleczony piasek na nerkach może prowadzić do bardzo poważnych powikłań dlatego w przypadku poczucia dyskomfortu lepiej od razu udać się do specjalisty, by przepisał nam odpowiednie leki.
[Głosów:0 Średnia:0/5]