Włoska kuchnia uważana jest za tą najbardziej uniwersalna. Jej potrawy smakują niemal każdemu, dlatego też często wybierana jest w przypadku, gdy nie zna się kulinarnych gustów swoich gości. Co więcej, zaletą włoskiej kuchni jest również fakt, że potrawy można przyrządzić bardzo szybko i łatwo. Z przygotowaniem części włoskich dań poradzi sobie nawet osoba, która do kuchni zagląda tylko od święta. Trzeba jednak zaznaczyć, że włoska kuchnia to nie tylko pizza i spaghetti, można w niej znaleźć i bardziej skomplikowane dania, które zachwycą nawet bardzo wybredne podniebienia. Zobacz, czym charakteryzuje się kuchnia włoska.
Włochy Włochom nierówne
Kuchnia włoska jest bardzo zróżnicowana. Inne potrawy przygotowują Włosi z północy, inne ci z południa. Każdy z 20 włoskich regionów i wiele miast ma swoje kulinarne specjały. Dla przykładu Sycylia i Siena słyną z deserów, Neapol z pizzy, Florencja z befsztyku, a Turyn szczycie się daniami z kurczakiem.
Nie mniej jednak kuchnia włoska bez względu na region charakteryzuje się wykorzystywaniem dużej ilości warzyw i przypraw. We włoskich potrawach można spotkać takie dodatki jak bazylia oregano, estragon, tymianek czy rozmaryn. Nie można też nie wspomnieć, że w kuchni tej powszechnie stosuje się parmezan (rodzaj sera) oraz oliwę, pomidory, cebulę, czosnek i oliwki. Kuchnia włoska w dużej mierze opiera się na potrawach mącznych, rybach oraz owocach morza.
Włoska kolacja – co podać?
Jeśli marzy się o prawdziwie włoskiej kolacji, konieczne jest nie tylko dobranie odpowiedniego menu, ale też i przygotowanie odpowiedniej ilości potraw. Tradycyjny włoski posiłek składa się z przystawki, pierwszego dania, które zazwyczaj jest pastą lub zupą, dania głównego w postaci ryb lub mięsa z sałatą oraz deseru.
Menu na włoską kolację
Kuchnia włoska pozwala na przygotowanie różnorodnych potraw. Duża część z nich jest powszechnie znana i stała się włoskim towarem importowym. Do przygotowania włoskich dań wystarczą składniki zakupione w naszych sklepach. Nie potrzeba tu wymyślnych i drogich produktów. Warto jednak skupić się na tym, aby były świeże i sezonowe, bo taka właśnie jest kuchnia włoska.
Włoską kolacją należy rozpocząć od przystawki, najlepiej wybrać tą najbardziej włoską, czyli sałatkę caprese. Do jej wykonania potrzebne są pomidory oraz ser mozzarella. Jeżeli chce się zachwycić swoich gości nieszablonowym rozwiązaniem, do sałatki można dodać kilka malin. Pozostałe składniki sałatki caprese to rukola, bazylia i oregano oraz włoski sos sałatkowy. Jako przekąskę można również potraktować chrupiąca bruschettę z pomidorami, cebulą, czosnkiem, suszoną bazylią i mozzarellą.
Po przystawkach pora na pierwsze danie. Tutaj zgodnie ze zwyczajem kuchni włoskiej królują zupy i pasy. Ciekawym i nieszablonowym pomysłem jest przyrządzenie bazyliowego Pesto lub zupy minestrone na bazie warzyw, którą można podać z makaronem lub grzankami. Danie główne na włoskiej kolacji powinno opierać się na potrawach z mięsa, ryb lub owoców morza. Można tutaj postawiać na kurczaka caciatore z warzywami, lasage czy tradycyjną pizzę. Kolację kończy deser, np. panna cotta lub tiramisu.
Organizując włoską kolację, nie można zapomnieć też o winie, jest ono jej obowiązkowym elementem. Dobrze jest wybrać jeden z włoskich gatunków np. czerwone Barolo, marsala, chianti czy frascati.